Hibe duyuruları, projelerden haberleri, Erasmus, Erasmus+, Proje, Proje haberleri, Happy Kids, Hibe, Ali Ulusoy, Ulusal Ajans, STGM, Sivil Düşün

Proje Haberleri, projelerden haberler, hibe duyuruları, ortak bulma ve arama, proje yaygınlaştırma, iş ve eleman ilanları

Sayfa Adresi : https://www.projehaberleri.com/haber-detay/215_erasmus-projelerinin-usta-ismi-nevzat-gurbuz

BAŞARI ÖYKÜLERİ

Tümü

Erasmus Projelerinin Usta İsmi: Nevzat GÜRBÜZ

(18 Ay, 7 Gün önce) 2,31 B İzlenme 0 Yorum
Nevzat GÜRBÜZ Hocam ile Proje ve Projecilik üzerine konuştuk... Binlerce insana Erasmus+ konusunda hizmet sunan Nevzat Hocamızın deneyimlerinden mutlaka yararlanın...

 

Nevzat Hocam kendinizi tanıtır mısınız? Proje yazma sürecine nasıl başladınız ve bu alanda nasıl deneyimler kazandınız?

Elektrik- Elektronik teknolojileri alanı öğretmeniyim. 1974 yılı Erzincan doğumluyum, evliyim ve 1 kızım  var, 1 de oğlum olacak inşallah.  Proje yazma sürecine, katıldığım bir hizmet içi eğitimde tanıştığım bir öğretmen olan Yakup Çalkan hocamızın rehberliği sayesinde ilk adımı atarak başladım. Öncelikle kendi okuluma projeler yazarak başladım, bu dönemde projenin nasıl yazıldığına dair deneyimler kazandım. Daha sonra projelerim kabul edildikçe, başka okullardan proje konularında yardımcı olmamı isteyen öğretmen arkadaşlarım oldu. Onlara yardımcı olayım derken, Erasmus+ alanında çok daha fazla öğretmene ulaşabilmek ve yardımcı olmak adına Facebook da, Gürkan Atila hocamla beraber Erasmus+ Paylaşım Merkezi grubunu kurduk. Bu grupla beraber bir çok konuda bilgi sahibi olurken, proje yürütme konularında uzmanlaştım diyebilirim. Ama tabi her zaman öğrenmeye devam.

 

Proje yazma sürecinde hangi adımları takip ettiniz? Hangi kaynakları kullandınız ve nasıl bir planlama yaptınız?

Proje yazarken elbette öncelikle sorun, sorunun kaynağı, paydaşlar hakkında bilgi, çözüm yöntemleri ya da elimizdekini nasıl daha fazla iyileştirebilir ve geliştirebilirizi araştırmakla başlarım. Tabi bunun için öncelikle iyi bir araştırma gerekli. Konu hakkındaki verileri inceleyip, gerçekten ihtiyaçmı, gerçekten eldeki imkanlarla soruna çözüm bulabilirmiyiz diye kendime sorarım. Verdiğim cevaplar içime sinmiyorsa farklı bir konuyu denerim.

Kaynaklar aslında herkesin ulaşabileceği, yök tezleri, google akademik vb internet kaynakları. Proje planlaması için önce bir zaman çizelgesi hazırlarım, mümkünse gantt hazırlanır, zamanlama planlanmamışsa yazımda tutarsızlıklar oluşabilir. Bu zaman çizelgesinde projede yapılacak tüm faaliyetler yer aldığında planlamanın büyük kısmı yapılmış olur. Bu planlama sonunda proje ekibine görev dağılımı yaparım ve proje yazımına başlarım.

 

Başarılı projeler yazmak için nelere dikkat etmenizi önerirsiniz? Hangi stratejileri kullanarak projenizin etkisini artırmayı başardınız?

Projenin özgünlüğü ve hedef kitleye sağlayacağı faydaları değerlendirmek gerekir. Yani sonuçta bir proje özgün değilse, katılımcıya faaliyetler sonunda kazandıracakları istenilen seviyede olmayacaktır. İyi bir araştırma, iyi bir planlama ve takım çalışması başarılı projenin anahtarıdır diye düşünüyorum.

Projeyi masa başında kimseye danışmadan sadece birkaç veriyle yazmak bence bir projecinin kendisine yapacağı en büyük kötülüktür. Proje yazarı; okumayı, araştırmayı, planlamayı iyi bilmeli, alanındaki yenilikleri takip etmelidir.

Projenin etkisini arttırmak için öncelikle gerçekçi olmakla işe başlamak gerekiyor. Hedef gruplara ölçülebilir katma değeri olmalı. Eğer bunlar yoksa, yaygınlaştırma çalışmaları ile etkinin çok fazla olacağına inanmıyorum. Sonuçta insanlar kullanmayacağı bilgiyi öğrenmekte çok fazla istekli değildir.

Sonuç olarak, projenin gerçekçi olması, gerçekçi bilgilerin kazanımını sağlar ve gerçekçi bilgi kullanılır ve projenin etkisi artar.

 

Proje yazma sürecinde karşılaştığınız zorluklar nelerdi ve bunları nasıl aştınız? Hangi önlemleri aldınız ve hangi kaynaklardan destek aldınız?

Proje yazmaya başladığım dönemde en çok başvuru formunun doldurulması, rehberlik edecek kimselerin bulunmaması, yazım sürecinde kaynak bulunmaması gibi sorunları yaşadım. Çok aradım ancak yol yordam bilmediğim için bulamadım diyebilirim.

Bu zorlukları aşmak için daha fazla araştırma yaptım, eş dost ilişkilerini kullanarak kaynaklara ulaşmaya çalıştım ama baktım bu böyle gitmeyecek, ülkemizin bana göre sayılı projecileri ile birlikte Erasmus+ Paylaşım Merkezi isimli Facebook grubunu kurdum. Benim yaşadığım problemleri yaşamasınlar diye bir çok proje formunu dağıttık. Çok belge bilgi ücretsiz olarak öğretmen arkadaşlarımıza ulaştı. Erasmus+ konusunda bilgi dağılımında, bilgiye ulaşmada bir balina yığılması yaşanıyordu, kanallar tıkanmıştı ve şu an bu kanalı açtığımızı düşünüyorum.

 

Projelerinizin başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi değerlendirme yöntemlerini kullanarak projenizin etkisini ölçüyorsunuz?

Projelerimizin somut çıktıları eğer hedef gruplara uygulanmaya başlanmışsa, hedef gruplarca kullanılmaya başlanmışsa kısmen başarılı olarak kabul ediyorum. Projenin başarısını anket, mülakat ve uygulama yapma/ gözlem tekniklerini kullanarak ölçmeye çalışırım. Benim için proje somut çıktılar üretmelidir. Somut çıktıların katma değerini ölçmek daha kolay ve basittir.

 

Proje yazma sürecinde size ilham veren kaynaklar veya mentorlarınız oldu mu? Sizin için önemli olan kişilerden aldığınız destek hakkında konuşabilir misiniz?

Projelere başlama sürecinde sanırım herkesin ilham aldığı biri ya da birileri var. Benimde ilk rehberim Yakup Çalkan hocam olmuştur, kendiside benim gibi bir teknik öğretmendi. Bu vesile ile kendisine bana yaptığı yardımlar ve sıkıntılı durumlardaki anlayışı için çok teşekkür ediyorum.

 

Projelerinizde en gurur duyduğunuz anı paylaşabilir misiniz?

Projeleri kendim için değil, yararlanıcıların faydalanması adına yapıyorum. Proje çalışmaları adına çeşitli belgeler aldım ancak benim en gurur duyduğum an; projeme katılan bir öğrencimin, yıllar sonra staj yaptığı iş yerine personel olarak alınması oldu. Öğrencimiz yurtdışından iş teklifi aldı ve bu teklifi değerlendirerek, yurtdışına yerleşti ve halen orada çalışmakta. Bunun gibi bir çok örnek oldu daha sonra. En fazla bu tür olaylardan etkilendiğimi söyleyebilirim.

 

Proje yazma sürecindeki deneyimlerinizden sonra yeni projeler geliştirmeyi düşünüyor musunuz? Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Ben olaya sadece proje yazma olarak bakmıyorum. Bizim daha yazacak çok projemiz var, elbette yeni projeler geliştirmeye devam edeceğim. Sanırım elimiz ayağımız tuttuğu ve Erasmus+ süreci devam ettiği sürece bu alanda çalışmaya devam edeceğim.

Öğretmenlerin gelişimine katkıda bulunmak, öğrencilerimizin heyecanını hissetmek ve onlara umut vermek adına, devam...

 

VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
ANKETLER
Hibe projelerine proje teklifi yazma konusunda kendinizi yetkin hissediyor musunuz?
Bu ankete toplam 22 kişi katıldı.