Kendinizi tanıtır mısınız? STK yöneticisi veya aktivisti olarak nasıl bir deneyime sahipsiniz ve hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Ben Serhat GÖKPINAR, 1995 yılında İskenderun'da doğdum. İlköğretimimi Akçalı Naci Uyar Ortaokulu'nda tamamladıktan sonra, Nuran Yılmaz Anadolu Lisesi'ne gittim ve lise eğitimimi Şemsettin Mursaloğlu Anadolu Lisesi'nde tamamladım. 2018 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünü bitirerek Ziraat mühendisi, 2022 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü yüksek lisans eğitimimi tamamlayarak Ziraat Yüksek Mühendisi ünvanını aldım. 2016 yılından belli Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaçalışmaktayken 2023 yılında Tarım Bakanlığı Ziraat Mühendisliği kadrosuna atandım. Sivil Toplum Hayatım; 2014 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Engelli öğrenci topluluğunda faaliyet göstermeye başladıktan sonra 2016 -2018 yılları arasında Engelli öğrenci topluluğu başkanlığını yürüttüm. Sırasıyla 2017 yılında Türkiye Beyazay Derneği Arsuz Şubesi Başkanı, 2018 yılında Engelsiz Arsuz Gençlik ve Spor Kulübü Derneği kurucu başkanı, 2021 yılında Arsuz Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, 2021 yılında Engelsiz Dünya Federasyonu kurucu başkanı, 2021 yılında Hümanist Dünya Hareketi Derneği kurucu başkanlığı, 2022 yılında Engelliler Konfederasyonu üyeliği, 2023 yılında Eğitim İş Sendikası Engelli Komisyonu kurucuları arasında yer almasının yanı sıra pek çok sivil toplum kuruluşunda yönetici ve üye olarak yer aldım. Birçok sivil toplum projesinde aktif görev yaptım.
Tüm dezavantajlı gruplarla birlikte çalışmakla birlikte, engellilik alanına yoğunlaşmış durumdayım.
Söz konusu STK'nızı kısaca tanıtabilir misiniz? Misyonu, vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
Engelsiz Dünya Federasyonu, Ulusal ve Uluslararası Anlamda Engelli Dernekleriyle Beraber, Engelli Bireylerin Her Türlü Hak Mağduriyetinde, Hak ve Savunuculuğunu Yapmak amacıyla Hatay'da bulunan tüm engelli sivil toplum kuruluşlarıyla istişare ettikten sonra ortak zeminde buluştuğumuz 5 sivil toplum kuruluşuyla beraber federasyonumuzu kurduk.
Demokratik sivil toplum anlayışının yerleşmesi ve sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan üye derneklerin koordineli bir şekilde hizmet vermesini sağlamak, ayrıca; engelliler alanında çalışan bireyleri, grupları, kurum ve kuruluşları güçlendirmek ve işbirliği içinde çalışmalar yürütmek amacı ile Engelsiz Arsuz Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, İskenderun Engelliyim Engel Tanımam Derneği, Defne Engelliler ve Gönüller Derneği Derneği, Hümanist Dünya Hareketi Derneği, Hatay Down Sendromlular Derneği ile Antakya Yaşam Sevinci Derneği ile birlikte toplumda, yaşayan her bireyin eşit ve aktif katılım hakkını savunan hak temelli bir Sivil Toplum örgütüyüz.
Misyonumuz; Sivil toplum faaliyetlerinin hak temelli bir yaklaşımla geliştirilmesini katkı sunmak ve bu konuda çalışmalar yapan üye derneklerin koordineli bir şekilde hizmet vermesini sağlamaktır. Engelliler alanında çalışan bireyleri, grupları, kurum ve kuruluşları güçlendirmek ve işbirliği içinde çalışmalar yürütmelerini sağlamaktır.
Vizyonumuz; ulusal ve Uluslararası anlamda etkin ve en geniş tabana sahip olan, engellilerin hak savunucusu ve ortak sesi olan öncü bir örgüt olmaktır.
STK'nızın hangi toplumsal sorunları çözmek veya hangi konulara odaklanmak için kurulduğunu anlatabilir misiniz?
STK'mız toplumun kanayan yarası haline gelen engellilik sorununa çözüm sürecine katkı sunmak için kurulmuştur. Toplumda ki sağlamcı anlayışı sonlandırmak, toplumda ki her bireyin eşit ve adil bir şekilde yaşam sürdürmesi için mücadele etmektedir. Toplumda hiçbir birey dış görünüşünden, yaşam tarzından, yaşayışından, düşüncelerinden dolayı yargılanmamalı, yadırganmamalıdır.
STK'nızın en büyük başarılarından birini paylaşabilir misiniz? Bu başarıyı elde etmek için hangi stratejileri kullandınız?
STK'mızın en büyük başarısı bana göre deprem sürecinde önceden koordine ettiğim ve sürekli birlikte hareket ettiğim engelli sivil toplum kutuluşlarıyla beraber, bölgede ki tüm engelli bireylerin medikal cihazlar başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını hızlıca karşılayabildik.
STK'nızın karşılaştığı zorluklar nelerdir ve bunları nasıl aşıyorsunuz? Hangi önlemleri alıyor ve hangi kaynaklardan destek alıyorsunuz?
En büyük 2 zorluğumuz var. 1.’si maddi zorluklar. Bunu dernek yemekleri düzenleyerek, bağış toplayarak, hive projeleri yazarak gidermeye çalışıyoruz. 2.’si ise olduğumuz yer kırsal bölge ve toplu ulaşım yok denecek kadar az. Bu yüzden etkinliklere, hedef kitlemiz olan engelli bireyleri çekmekte oldukça zorluk yaşıyoruz. Bu da mücadelemizi sekteye uğratmakta. Bu konınun çözümü için belediyeler ile sürekli irtibat halindeyiz.
STK çalışmalarınızda size ilham veren kaynaklar veya mentorlarınız oldu mu? Bu kişilerin size olan etkisinden bahsedebilir misiniz?
Evet oldu. Engelliler Konfederasyonu’nda tanıdığım insanların her birinin ayrı ayrı düşünceleri, yaptıkları, deneyimleri beni oldukça etkiledi ve onların yolundan yürümeye itti. Hak temelli mücadelenin tam olarak ne olduğunu ve neler yapılması gerektiğini burada öğrendim.
STK'nızın toplum üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanıyorsunuz?
STK'mızın toplum tarafından oldukça güvenilir bulunduğunu düşünüyorum. Bölgemizde ki tüm engelli bireyler devlet dairesine bile gitse sonrasında bize yönlendiriliyor. İnsanlar maddi bağışlarını bizim üzerimizden ulaştırıyorlar. Saha çalışmalarımız bize bu izlenimi vermektedir.
STK çalışmalarınıza devam ederken başka ne gibi hedefleriniz veya planlarınız var?
STK çalışmalarım devam ederken kendi işim olan Ziraat Mühendisliği’nde yükselmek istiyorum.
Ali ULUSOY